Elementarz produktu lokalnego

Ilustracja do artykułu Bialystok-subiektywnie-blog-o-podlasiu-Kuchnia-podlaska-738x355.png

Ilustracja pochodzi ze strony: http://bialystoksubiektywnie.com/blog/2017/04/28/10-specjalow-kuchnia-podlaska/ 


 

 

Szanowni Państwo, zachęcamy do zapoznania się z publikacją „Elementarz produktu lokalnego” opracowany przez Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego i przekazany nam przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.

Jest to przewodnik po administracyjnych, skarbowych i praktycznych aspektach produkcji żywności dla rolników i drobnych przedsiębiorców.


Produkt lokalny to najczęściej wyrób lub usługa, z którą utożsamiają się mieszkańcy regionu. Jest on produkowany w sposób nieprzemysłowy, niemasowy, z surowców lokalnych lub przy użyciu lokalnych metod wytwarzania. Produkt lokalny to także produkt, który dla mieszkańców danego regionu jest codzienny, pospolity, natomiast dla osób z zewnątrz stanowi cos wyjątkowego i specyficznego.
Wytwarzaniem produktu lokalnego często zajmują się mali producenci rolni, którym taka produkcja zapewnia zbyt, przynosi zysk i daje źródło utrzymania. Taka produkcja wspiera także lokalną gospodarkę, zmniejsza koszty transportu i pozytywnie wpływa na środowisko. Produkty lokalne powinny być lepszej jakości, powinny być produkowane z lokalnego, świeżego surowca (możliwe, że z rodzimych ras i starych odmian roślin) i tańsze dzięki krótszemu łańcuchowi pośredników i sprzedaży wśród lokalnej ludności.

Załączniki

  • Elementarz produktu lokalnego 724,81 KB

    Przewodnik po administracyjnych, skarbowych i praktycznych aspektach produkcji żywności dla rolników i drobnych przedsiębiorców Białystok 2019 (stan prawny na 1 stycznia 2019 r.)

Poleć innym:
Powrót na początek strony